Polgármester: Gömbösné Rostaházi Judit (független)

Képviselő-testület összetétele: 4 képviselő (4 független)

weboldal: https://www.isztimer.hu/

 

Lakosság

976 fő

Terület

53,88 km²

 

Leírás – Történelemi ismertető:

Isztimér Fejér megye északnyugati részén elhelyezkedő, a Keleti–Bakony röglépcsőire települt község. A falu határában található a megye legmagasabb pontja, a 479,6 méteres Kövesdomb, legnagyobb tájrésze a nagyjából 400 m magas, 20 km2-es Mellár-fennsík. Isztimér nevének első ismert okleveles említése 1193-ból származik, Stamer alakban.

A község életének második szakasza a XVIII. század derekán kezdődik. Három megyéből főként németajkú, katolikus telepeseket fogadtak. Ekkor alakult ki a szalagtelkes falumag. A XIX. század elejére kialakult a falu vagyonos rétege, amelyet elősegített a falu mezővárosi rangra emelése (1792 – 1872). A történelem folyamán a politikai viharok csupán érintették a települést. A forradalmak különösebb események nélkül zajlottak le. Az igazi megrázkódtatást a II. világháború okozta. A házak negyede és a templom megrongálódott, a polgári lakosságtól áldozatot követeltek a harcok.

A falu életének harmadik szakasza a háború után kezdődik. 1948 tavaszán a németajkú őslakosságból kitelepítettek 66 családot, mintegy 346 főt. Helyükbe a Vas megyei Őriszentpéterről 54, a szlovákiai magyarok közül 53 család telepedett le Isztiméren. A lakosságot megosztotta a ki- és betelepítés, valamint a politikai harcok. Ezek az ellentétek azonban lassan alábbhagytak. A rendszerváltozással megkezdődött a falu infrastruktúrájának fejlesztése, mely mára teljesen kiépült.

 

Főbb nevezetességek

A 10 km hosszú Burok-völgy földtani és növénytani értékei miatt vált természetvédelmi területté. Számos ritka növény is előfordult itt. A falu határában 58 kisebb – nagyobb barlangról tudunk, ezek közül a legjelentősebb a fokozottan védett, több mint 3 km hosszú és 200 m mély, cseppkövekkel díszített Alba Regia-barlang. E barlang biológiai kutatottsága révén az európai élvonalba tartozik.

 

A falu határának nyugati szélén található a bronzkorinak becsült Csikling vár romja. Köveit a mészégetők használták fel, így az öregtornya is csak „térdig ér”, falait pedig szinte teljesen eltűntették, de a várárok határozottan látszik. Közelében egy hasonló korú vár maradványai vehetők ki.

A község katolikus temploma 1753-ban épült Szent Anna tiszteletére. A templom előtt álló Szent Flórián-szobor az 1884. március 22-i tűzvésznek állít emléket. Két kisebb katolikus kápolna is található a faluban. A református gyülekezet új templomát 1989-ben építették.

 

Híres személyek

Angeli Lambert (Isztimér, 1916. december 10. – Budapest, 1971. május 9.) kertészmérnök, növénynemesítő, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, az étkezési paprika kutatója. A budatétényi Kertészeti Kutató Intézetben növénynemesítési kutatásokat folytatott. A szabadföldi termesztés vonatkozásában végzett állománysűrűségi kísérletei bebizonyították, hogy minden zöldségfaj területi igényét egyénileg kell meghatározni. Máig meghatározóak a szakaszos vetésre vonatkozó kísérletei. Paprikanemesítésben a legnagyobb eredménye a csípősségmentes fehér paprika (cecei fajta) létrehozása, melyet az ország vetésterületének 60%-án termeltek. Ezután lett világhírű a magyar fehér paprika.

Eszterhás István (Eger, 1941. január 24. – 2020. augusztus 2.) az Isztiméri Általános Iskola igazgatója volt, Isztiméren is élt. A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat Vulkánszpeleológiai Kollektívájának vezetője 1983-tól, az UIS (Nemzetközi Szpeleológiai Unió) Pszeudokarszt Bizottságának elnöke 1977-ben, a New York-i Felfedezők Klubjának tagja volt. Európa mintegy 3500-4000 barlangjában járt, kutatott. A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulattól 1999-ben Vass Imre-érem, 2010-ben Kadić Ottokár-érem, a Cambridgei Nemzetközi Életrajzi Központtól 2001-ben „A XXI. Század Kiemelkedő Kutatója” elismerést kapott.

Solymár Károly (született: Stolmár Károly) (Isztimér, 1894. december 23. – Foksány, 1945. szeptember) válogatott sportoló, olimpikon, sikeredző, sportszervező, sportvezető. A gátfutás magyar bajnoka, a Ferencváros Örökös Bajnoka.

Winkler Márton (Isztimér, 1857. január 8.– Várpalota, 1911. szeptember 19.) kántortanító.

 

Helyi fejlesztések, projektek

Óvoda energetikai célú fejlesztése

Kormányzati támogatásnak köszönhetően az Isztimér Község Önkormányzatának tulajdonában és üzemeltetésében levő óvoda épület korszerűsítése és a fűtési energiaigény csökkentése valósul meg, mely az épület külső határoló felületeinek hőszigetelésével, nyílászáróinak cseréjével, illetve a fűtési rendszer korszerűsítésével érhető el. Az óvoda épületén a kötelező projektarányos akadálymentesítés mellett az épület utólagos homlokzati hőszigetelése 16 cm vastagságban, a lapos tető rész utólagos hő és vízszigetelése 25 cm vastagságban tervezett. Az épületen korábban cserélt nyílászárók mellett számos elavult fa nyílászáró volt, melyek cseréje a projekt keretében megtörtént. Költsége: 35 700 000 Ft.

 

Polgármesteri hivatal energetikai célú fejlesztése

Kormányzati támogatással az Isztimér Község Önkormányzata tulajdonában és üzemeltetésében levő polgármesteri hivatal épület korszerűsítése és a fűtési energiaigény csökkentése valósult meg. Ez az épület külső határoló felületeinek hőszigetelésével, nyílászáróinak cseréjével, illetve a fűtési rendszer korszerűsítésével érhető el. Fűtéskorszerűsítés kapcsán új kondenzációs gázkazán, valamint a szabályozhatóság kiépítése történt meg. A Hivatal épületén 4,5 KW-os inverter háztartási méretű kiserőmű, napelemes rendszer került elhelyezésre. Költsége: 39 200 000 Ft.

 

Orvosi rendelő energetikai célú fejlesztése

Kormányzati támogatással az isztiméri orvosi rendelő épületének átalakítása és bővítése valósult meg. Az orvosi rendelő átalakítására tervezett fejlesztés keretei között új épületrész került kialakításra az előkert területén, új, vasbeton bejárati lépcsővel és terasszal, valamint WG300 mobil mozgássérült emelővel. Az új épületrészben új előtér készült, elkülönítve a betegeket és az érkező egészséges kismamákat. Ezen kívül új betegváró került tervezésre, mely kapcsolódik az orvosi rendelőhöz. A bővítésen 3 réteg üvegezésű, korszerű műanyag nyílászárók kerültek beépítésre. Költsége: 34 900 000 Ft.

 

Klubház energetikai korszerűsítése

Kormányzati forrásból az Isztimér Község Önkormányzatának tulajdonában és üzemeltetésében lévő Klubház épületének korszerűsítése és a fűtési energiaigény csökkentése valósult meg. Költsége: 14 700 000 Ft.

 

Járda és út felújítás

A kapott támogatásból az isztiméri Petőfi utca járdája és a Jókai utca aszfalt rétege újult meg.

Költsége: 16 000 000 Ft.

 

Orvosi rendelő tetőcseréje és orvosi eszközbeszerzés

A Magyar Falu Program keretében az orvosi rendelő és szolgálati lakás tetőcseréje valósult meg. Ezen felül az önkormányzat gondoskodott orvosi eszközök, így EKG készülék, defibrillátor és EKG kézi monitor beszerzéséről. Költsége: 18 400 000 Ft.

 

Játszótér kialakítása

A Magyar Falu Program támogatásával az önkormányzat játszóteret épít a Tóvárosi részen.

Költsége: 1 900 000 Ft.

 

Útfelújítás

A Magyar Falu Programnak köszönhetően a Turista utca felújítása, aszfaltozása valósul meg.

Költsége: 10 600 000 Ft.

 

Temetőfejlesztés

A Magyar Falu Program keretében az önkormányzat urnafal építéséről gondoskodik a temetőben. Költsége: 4 900 000 Ft.

 

Eszközfejlesztés

A Magyar Falu Programnak köszönhetően az önkormányzat közterület karbantartó eszközöket vásárolt, így ágaprítót, fűnyírót és láncfűrészt. Költsége: 1 500 000 Ft.

 

Óvodafejlesztés - A Hétpettyes Óvoda udvar fejlesztése

A Magyar Falu Program keretében a Hétpettyes Óvoda udvarának fejlesztése valósult meg, az óvoda 120 m2 térköves felülettel gazdagodott. Ezen felül kerti csap került kialakításra, továbbá belső kiskapu és kerítés megépítésére is sor került. Költsége: 4 490 000 Ft.