Polgármester: Kerekes Ildikó (független)

Képviselő-testület összetétele: 6 képviselő (6 független)

weboldal: http://jeno.hu/wp/category/jenotelepules/

 

Lakosság

1293 fő

Terület

5,56 km²

 

Leírás – Történelemi ismertető:

Jenő Fejér megye nyugati szélén helyezkedik el, Polgárdi és Nádasdladány szomszédságában. A falu a Jenő törzsbeliek települése volt az elmesélések szerint, nevét az oklevelek 1257-ben említik először Jyeneu alakban. A település a török időkben osztozott a környék falvai sorsával, hosszú ideig néptelen puszta volt, de aztán később újranépesült.

Az 1770-től 1949-ig a falu közigazgatásilag Nádasdladányhoz tartozott, 1950-től vált önálló településsé.

 

Főbb nevezetességek,

A jenői római katolikus templom 1995-ben épült, 1999-ben Szent József tiszteletére szentelték fel, azt megelőzően az imaházban tartottak szentmiséket. A Kőkeresztet 1832-ben a falu szőlősgazdái emelték.

 

Helyi fejlesztések, projektek

  • Játszótér kialakítása

Kormányzati támogatás keretében a településen pihenőpark kialakítása valósult meg gyermekeknek játszótéri eszközökkel és bútorokkal. Költsége: 4 440 537 Ft.

  • Közútfejlesztés

Kormányzati támogatással a külterületi helyi közutak fejlesztése, továbbá önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése valósul meg. Költsége: 12 843 156 Ft.

  • Közterület karbantartása

A Magyar Falu Program keretében fűnyíró kistraktor beszerzése valósult meg.

Költsége: 3 203 052 Ft.

  • Óvoda fejlesztése

A Magyar Falu Program keretében a Hétmérföldes óvoda udvarának fejlesztése valósult meg. Költsége: 671 870 Ft.

  • Művelődési ház felújítása

A Magyar Falu Program keretében a jenői művelődési ház korszerűsítése és modernizálása valósult meg. A beruházás által az elavult, 1960-ban beépített nyílászárók cseréje történt meg, amely javítja az épület hőtechnikai mutatóit és tényleges költségmegtakarítást eredményez. A beruházással korszerű mosdó került kialakításra. A kazán- illetve a fűtési rendszer cseréjével energiatakarékos és környezetkímélő módon oldják meg az épület fűtését, mely az ablakcserével együtt költség-megtakarítással is jár.

Költsége: 14 953 056 Ft.

  • Orvosi eszközök beszerzése

A Magyar Falu Program keretében az orvosi rendelő infrastruktúrájának fejlesztése által az egészségügyi alapellátás feltételeinek javulását szolgáló eszközök beszerzése valósult meg. A program keretében az orvosi, gyermekorvosi, védőnői szolgálat színvonalának emeléséhez szükséges eszközök kerültek beszerzésre, így hordozható EKG készülék, fonendoszkóp , pulsoximeter , vérnyomásmérők,  CRP vizsgáló, balloon + 2 maszk (lélegeztető), váladékszívó, spirometer (a funkcionális légzésdiagnosztika legfontosabb eszköze), inhalátor (légúti megbetegedések kezelésére alkalmas), otoscop ( fül és dobhártya vizsgálatára alkalmas orvosi eszköz), mérleg, hordágy, hőmérő, digitális csecsemőmérleg, nyomtató, audiometer (hallás mérésére alkalmas), defibrillátor, látásvizsgáló, vizsgáló ágy, várótermi szék. Költsége: 2 923 756 Ft.

  • Orvosi rendelő energetikai felújítása

Kormányzati támogatással Jenő Község Önkormányzatának tulajdonában és üzemeltetésében levő Egészségház épületkorszerűsítése és a fűtési energiaigény csökkentése valósult meg, így többek között az orvosi rendelő kazáncseréjére, nyílászárók cseréjére, akadálymentes mosdó kialakítására és padlásfödém szigetelésére került sor.

Költsége: 17 947 352 Ft.

  • Jenő Község Önkormányzat épületeinek energetikai korszerűsítése

Kormányzati támogatásnak köszönhetően a polgármesteri hivatal nyílászáró cseréje, akadálymentes mosdó kialakítása és padlásfödém szigetelése valósult meg.

Költsége: 10 271 908 Ft.

  • Útfelújítás

A Magyar Falu Program keretében a Jókai utca adott szakaszának útfelújítása, a Széchenyi utca - Batthyány utca csomópont vízelvezetési munkálatai, a Kossuth utca, Hősök utca és Rákóczi utca javítási munkái, valamint az Úttörő utca javítási munkálatai valósultak meg.

Költsége: 23 424 412 Ft.