Polgármester: Borján Péter (független)

Képviselő-testület összetétele: 6 képviselő (6 független)

weboldal: http://koszarhegy.szekesfehervar.hu/

 

Lakosság

1446 fő

Terület

5,9 km2

 

Leírás – Történelemi ismertető:

Kőszárhegy a Bakony szomszédságában, a Mezőföld északnyugati részén helyezkedik el. Hegye a Sárrétből emelkedik ki. 1931-ben vált önálló településsé, mikor elszakadt a szomszédos Szabadbattyántól. A települést kezdetben Szárhegy-Szőlőhegy néven említették. Területe a honfoglalás kora óta lakott hely, melynek köszönhetően régészeti leletekben gazdag környék.

A községben található egy világhírű ezüstlelet, az úgynevezett Seuso-kincs („SEVSO”-kincs) lelőhelye. A község címerében látható stilizált ezüst rózsa és a két ezüst korsó e Seuso-kincs két ezüst korsóját ábrázolja

Kőszárhegyen található védett növény is, a tavaszi hérics, melynek 6–10 cm átmérőjű aranysárga virágai március elejétől május közepéig végig láthatók.

 

Főbb nevezetességek, híres személyek

A település méltán legnevesebb történelmi kincse a Seuso-kincs. A település nevezetessége a Hősi Emlékmű, mely Bory Jenő alkotása.

Érdekesség, hogy Kőszárhegyen található Fejér megye egyetlen, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas motokrossz pályája.

 

Helyi fejlesztések, projektek

 • Útépítés

A Magyar Falu Programnak köszönhetően a településen útfelújítás valósul meg.

Költsége: 13 943 220 Ft.

 • Orvosi eszközök

A Magyar Falu Program keretében az önkormányzat orvosi eszközöket, egyebek mellett defibrillátort szerzett be. Költsége: 2 989 676 Ft.

 • Óvoda fejlesztése

A Magyar Falu Program keretében az óvoda fűtéskorszerűsítése valósult meg, továbbá tetőzetének és csatornarendszerének teljes cseréjére is sor került. Költsége: 29 999 997 Ft.

 • Óvoda udvar fejlesztése

A Magyar Falu Program keretében az óvoda udvarának fejlesztése valósult meg, beszerzésre kerültek lócák és fémvázas padok is. Költsége: 671 870 Ft.

 • Turisztikai és idegenforgalmi jellegű pihenőhely kialakítása

A kormányzati támogatásban részesülő önkormányzat turisztikai és idegenforgalmi jellegű pihenőhelyeket alakított ki. Költsége: 4 531 264 Ft.

 • Eszközbeszerzés önkormányzati utak karbantartásához

A kormányzati támogatásban részesülő önkormányzat külterületi utak karbantartását segítő eszközöket szerzett be. Költsége: 8 933 988 Ft.

 • A helyi identitás és kohézió erősítése Polgárdi térségében

A projekt keretében Kőszárhegy önkormányzata 1 905 000 Ft támogatásban részesült.

 • Humán közszolgáltatások fejlesztése

A kormányzati támogatásban részesülő projekt programjai a Helyi Esélyegyenlőségi Programhoz illeszkedik, melyben a munkanélküliség, szakképzettség hiánya, közfoglalkoztatás növelése, elszegényedő családok, önkéntes munka nem ismerése, mint problémák kerültek beazonosításra, melyekre fejlesztési lehetőségek kerültek meghatározásra. A projektben megvalósuló programok, képzések, rendezvények, szakemberhiány orvoslása ezekkel a fejlesztési lehetőségekkel összhangban kerültek meghatározásra. Költsége: 37 097 006 Ft.

 • Orvosi eszközök beszerzése

A Magyar Falu Program keretében orvosi eszközök kerültek beszerzésre.

Költsége: 4 594 119 Ft.

 • Temető fejlesztése

A Magyar Falu Program keretében a ravatalozó fejlesztése valósult meg. A tetőburkolat cseréje mellett az épület falazatának külső és belső javítására, festésére, a nyílászárók festésére, illetve a ravatalozó bejárata előtti betonozott terület felújítására is sor került.

Költsége: 8 331 200 Ft.

 • Óvoda fejlesztése

Kormányzati támogatásnak köszönhetően az óvodai játszóudvar fejlesztése valósult meg. 3 új játszóeszköz került beszerzésre, illetve telepítésre, a belső udvarban 72 m2-nyi terület került térkövezésre és ennek egy része fölé napvitorla került. A beruházás során megvalósult továbbá az óvoda kerítésének felújítása, az udvar parkosítása, egy gyerekfogó korlát felszerelése, valamint játéktároló, kerékpártároló és babakocsi tároló építése.

Költsége: 16 024 614 Ft.

 • Termelői piac és tárolóhely építése

Kormányzati forrásból termelői piac és tárolóhely kialakítása valósult meg Kőszárhegyen.

Költsége: 73 924 814 Ft.

 • Kőszárhegy épületének energetikai korszerűsítése

Kormányzati forrásból Kőszárhegy Község Önkormányzat hivatali épületének energetikai korszerűsítése, a fűtési energiaigény csökkentése valósult meg. Költsége: 15 967 668 Ft.

 • Iparterület fejlesztését elősegítő út fejlesztése

A kormányzati támogatás útján megvalósuló beruházás célterülete a Kőszárhegy község központjához kapcsolódó, de a település déli részén meglévő ipari terület infrastrukturális ellátottságát is javító Óvoda utca – Kandó Kálmán utca – Táci út által alkotott közlekedési útvonal, valamint az Óvoda utca által feltárt – önkormányzati tulajdonban lévő, út melletti – ingatlanok elérhetőségének fejlesztése. A fejlesztés három, az ipari területen haladó út méretezett teherbírású pályaszerkezettel való ellátását tartalmazza. Az utak a jelenlegi és a jövőben várható forgalomnak is megfelelő szélességű burkolatot kapnak, melyekkel biztosítható az itt közlekedő kétirányú forgalom zavartalan lefolyása. Ezen felül az Óvoda utca térségében 28 férőhelyes személygépkocsi parkoló is kialakításra kerül.

Költsége: 183 097 500 Ft.

 • Egészségügyi alapszolgáltatások fejlesztése

A kapott támogatásból a felnőtt háziorvosi praxishoz tartozó rendelőnek, illetve egy védőnői szolgálathoz tanácsadónak helyt adó épület fejlesztésére került sor.

Költsége: 17 394 611 Ft.

 

 • Útfelújítás

Az Ady Endre utca és Petőfi utca felújítása valósult meg a fejlesztések keretében.

Költsége: 23 500 000 Ft.