Polgármester: Pap Tibor (független)

Képviselő-testület összetétele: 6 képviselő (6 független)

weboldal: https://www.magyaralmas.hu/

 

Lakosság

1546 fő

Terület

22,42 km2

 

Leírás – Történelemi ismertető:

Magyaralmás a Móri-árokban helyezkedik el félúton Mór és Székesfehérvár között. A legkorábbi források 1193-ig nyúlnak vissza, ekkor még Almas néven szerepel az oklevelekben. A Magyaralmás névalakot 1903 óta tekinthetjük hivatalosnak. Az Almas nevet minden valószínűség szerint az akkor itt jellemző módon megtalálható almafák után kapta, majd később, a török időkben kaphatta a magyar előtagot, mintegy megkülönböztetésül a többi hasonló nevű falutól. (A történeti Magyarországon tizenkilenc Almás nevű település volt. Viszonylag közel van ezek közül Magyaralmáshoz Rácalmás és Dunaalmás.)

A falu eredetileg királyi birtok volt, mivel Fejér megye területe a fejedelmi törzs szálláshelye volt. A 14. és 15. században székesfehérvári egyházi birtok volt, majd a Nyáryak kapták meg adományként. A török hódoltság idején az Esterházy család birtokába került.

A források szerint Magyaralmás a magyar hadtörténelemben többször is szerephez jutott, így a török korban 1593-ban, majd 1601-ben és 1602-ben. Az 1593-as ütközet, amely a török és a keresztény hadak között zajlott a városért, Almás és Zámoly között dúlt, s korábban – tévesen – pákozdi csataként emlegették.

A második világháború magyarországi eseményei során, 1944 karácsonya és 1945. március 18. között igen súlyos harcok dúltak a faluban, illetve annak határában.

 

Magyaralmás nevezetességei:

Műemléki védelem alatt áll az 1787 és 1791 között provinciális barokk stílusban épült római katolikus templom. A település legrégebbi épülete a katolikus paplak, nagy valószínűséggel már 1760-ban állt. Találtak bronzkori leleteket is a faluban.

Magyaralmáson született Schmidt Gábor (1944-2014) kertészmérnök, dísznövény-nemesítő, egyetemi tanár, akadémiai doktor. A fásszárú dísznövények termesztése és a dendrológiai tudományok területén a legnagyobb hazai szaktekintélyek közé sorolták, munkásságát nemzetközi színtéren is elismerték.

 

Helyi fejlesztések, projektek

 • Bölcsőde építése

Kormányzati támogatással az önkormányzat 14 férőhelyes mini bölcsődét alakít ki, melynek megvalósulásával az érintett korosztály számára helyben elérhetővé válik a gyermekek napközbeni ellátása, továbbá a korai készség- és képességfejlesztés is. A fejlesztés 3 új munkahelyet teremt. Költsége: 149 000 000 Ft.

 • Foglalkoztatás pályázat

A Magyar Falu Program támogatásával 1 fő foglalkoztatása valósult meg.

Költsége: 2 969 460 Ft.

 • Traktor beszerzése

A Magyar Falu Programnak köszönhetően az önkormányzat egy traktort vásárolt a település részére. Költsége: 14 976 500 Ft.

 • Orvosi eszközök

A Magyar Falu Program keretében háziorvos és védőnő részére vásárolt orvosi eszközöket az önkormányzat.  Költsége: 2 999 979 Ft.

 • Orvosi eszközök II.

A Magyar Falu Program keretében kerültek beszerzésre fogorvosi eszközök.

Költsége: 2 995 628 Ft.

 • Művelődési ház energetikai korszerűsítése

Kormányzati támogatással Magyaralmás Község Önkormányzatának tulajdonában és üzemeltetésében lévő Művelődési ház épületének korszerűsítése valósul meg. Az energetikai korszerűsités magában foglalja az alábbiakat: homlokzat hőszigetelés, nyílászárócsere, padlásfödém szigetelés, kazáncsere, szabályozhatóság kiépítése. Ezen túlmenően megvalósul a projektarányos akadálymentesítés, nyilvánosság biztosítása, képzési anyag kidolgozása, képzés tartása. Költsége: 29 075 019 Ft.

 • Humán közszolgáltatások fejlesztése

A támogatásnak köszönhetően 3 fő foglalkoztatása valósult meg a településen.

Költsége: 12 211 030 Ft.

 • Művelődési intézmény fejlesztése

Kormányzati támogatással a művelődési intézmény infrastrukturális fejlesztése, a tető héjazat cseréje és szigetelése, belső felújítási munkálatok és a projektarányos akadálymentesítéshez kapcsolódó infrastrukturális beruházás valósult meg.

Költsége: 19 519 298 Ft.

 • Önkormányzati hivatal épületének fejlesztése

Kormányzati támogatással az Önkormányzati hivatal energetikai korszerűsítése valósult meg, mely magában foglalja az épület valamennyi homlokzatának hőszigetelését, a lábazat hőszigetelését, az épület külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréjét, a padlásfödém szigetelését és az épület akadálymentesítését. Költsége: 30 099 394 Ft.

 • Szociális alapszolgáltatások fejlesztése

Kormányzati támogatásnak köszönhetően az általános iskola épületéhez kapcsolódó helyiség került felújításra, így az önkormányzat megfelelő körülmények között tudja biztosítani a család- és gyermekjóléti szolgáltatást. Ezen túlmenően felújításra kerültek folyosók, vizesblokkok és mozgáskorlátozott bejárót is kialakítottak parkolóval.

Költsége: 23 000 000 Ft.

 • Zártkerti földrészlet fejlesztése

Kormányzati támogatással az önkormányzat zártkerti földrészlet infrastrukturális fejlesztését valósította meg. Költsége: 7 785 100 Ft.

 • Könyvtár fejlesztése

A projekt keretében az önkormányzat a könyvtár eszközfejlesztéséről gondoskodott. Költsége: 2 561 349 Ft.

 • Buszmegálló felújítása

A projekt keretében az önkormányzat gondoskodott a buszmegálló kialakításáról és térkövezéséről. Költsége: 5 163 242 Ft.

 • Magyaralmás belterületi vízrendezése

Kormányzati támogatásnak köszönhetően Magyaralmás belterületi vízrendezésének I. üteme valósult meg. Költsége: 142 366 513 Ft.