Polgármester: Kovács Sándorné (független)

Képviselő-testület összetétele: 4 képviselő (4 független)

weboldal: https://moha.hu/

 

Lakosság

586 fő

Terület

9,88 km2

 

Leírás – Történelemi ismertető:

Moha a Móri-árokban, a Gaja-patak mentén található település. A település első írásos említése az 1240-es évekből eredeztethető. A faluban 1330-ban már kőtemplom állt és első ízben 1374-ben került feljegyzésre az "Áldókút", amelynek jótékony hatását a nép jól ismerte.

A török elvonulás után a megye 1692-ben kezdte újra meg működését. Az 1715. és 1720. évi összeírások szerint 25 jobbágy és zsellér, mindösszesen 367 hold birtokkal tette ki a falu lakosságát és valószínű, hogy a községet ekkor tiszta magyar lakosság lakta.

1750-ben Amade László költő lett Moha tulajdonosa, tőle pedig gróf Amade Taddé örökölte, aki pavilonokat emeltetett, ahová a környékbeli polgárok gyakran jártak ívókúrázni.

A XVIII. században a község előbb a Bajzáth családhoz, majd annak leszármazottjához, Kempelen Imréhez került, és virágkorát élte. Beépítése során telepítették a jellegzetes mohai platánsort a forráshoz vezető sétány mellé, ami a környékbeli és székesfehérvári közönség látogatott mulatóhelyévé vált gyakori színielőadásokkal.

Kempelen Imre aztán édesanyja után Ágnes-forrásnak nevezte el azt a vizet, amit az 1873-as Bécsi Világkiállításon többek között Ferencz József császár, VII. Edward későbbi angol király és Milan szerb király is elismeréssel kóstolgatott. A család leszármazottja Kempelen Farkas (1734-1804), a híres tudós és feltaláló.  

A 2. világháború utolsó német támadása 1945. március 6-án indult meg nagy erőkkel éppen Fejér megye területén. A küzdelem majd négy hónapon át tartott, és ennek során Mohára is szinte teljes pusztulás várt.

 

Moha nevezetességei:

A település méltán híres a Mohai Ágnes féle vízről, mely évszázadok óta ismert kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, de nátriumot és káliumot is tartalmazó ásványvíz, és amely ajánlott többek között légzési és emésztési hurutos bántalmakra. A forráshoz vezető platánsort ugyancsak érdemes megcsodálni.

 

Moha híres szülötte:

Mohán született Gyerkes Mihály (Moha, 1873. április 12. – Székelyudvarhely, 1942. augusztus 20.) erdélyi magyar újságíró, szerkesztő, tankönyvíró, népművelő, botanikus.

 

Helyi fejlesztések, projektek

  • Polgármesteri hivatal épületének felújítása

A Magyar Falu Program keretében a polgármesteri hivatal kerül felújításra.

Költsége: 27 082 547 Ft.

  • Közösségi ház épületének felújítása

A Magyar Falu Program keretében az 1900-as évek elején épült Művelődési ház külső homlokzatának alapozása és festése, a belső nagyterem festése, lámpatestek cseréje, álmennyezet készítése, tető újrafedése és homlokzati lépcső felújítása valósul meg.

Költsége: 29 761 180 Ft.

  • Játszótér felújítása

A Magyar Falu Program keretében az Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése című alprogram pályázati lehetőségének támogatásával a Művelődési ház szomszédságában lévő közterületi játszótér fejlesztése valósul meg. Költsége: 4 998 497 Ft.

  • Közútfejlesztés

Kormányzati forrásból külterületi út felújítása valósult meg. Költsége: 27 624 134 Ft.

  • Szociális alapszolgáltatás infrastruktúrájának fejlesztése

Kormányzati forrásból a szociális alapellátás a Fő utca 26. szám alatti épületből a Fő utca 70. szám alatti épületbe került áthelyezésre. A volt csoportszoba helyén épült meg a szociális ellátás számára megfelelő infrastrukturális háttér. Az épület tetőszerkezetének cseréje, nyílászáró csere, hőszigetelése, homlokzati felújítása, akadálymentesítése szinte a teljes épületet érintette. Az udvaron járdaépítés, valamint parkoló kialakítása valósult meg. Korszerűsítésre került a fűtés is. Az eszközbeszerzés során a gondozó munkájához szükséges informatikai eszközök, bútorok kerültek beszerzésre. Kialakításra került egy egyéni, valamint egy csoportos foglalkoztató is, ahol a célcsoport tagjai számára rendezendő programok, tréningek kapnak helyet. Az épületben kialakításra került takarítószertár, egy baba-mama szoba, amelyhez akadálymentes mosdó, valamint egy zuhanyzó is tartozik. Költsége: 43 282 601 Ft.

  • Kerékpár- és mezőgazdasági út építése

Kormányzati forrásból kerékpár- és mezőgazdasági út építése valósult meg a településen. A Székesfehérvár és Iszkaszentgyörgy között kiépített kerékpárútra a Dózsa György utca meghosszabbításában lévő rossz minőségű mezőgazdasági út átépítésével vált lehetővé a csatlakozás. A kerékpáros összeköttetés hozzájárul a település kerékpárosbarát, környezetbarát közlekedéséhez. Költsége: 96 116 315 Ft.

  • Közútfejlesztés

A fejlesztés keretében a Fő utca egy részének felújítása és szilárd burkolatú közút fejlesztése valósult meg. Költsége: 13 187 998 Ft.

  • Önkormányzat épületének fejlesztése

A fejlesztés keretében a rendezvény pavilon kiszolgáló épület belső kialakítása valósult meg. Költsége: 9 851 600 Ft.