Polgármester: Varga Tünde (független)

Képviselő-testület összetétele: 6 képviselő (6 független)

weboldal: https://www.nadasdladany.hu/

 

Lakosság

1728 fő

Terület

26,35 km2

 

Leírás – Történelemi ismertető:

Nádasdladányt 1266-ban említik először az írásos források egy hitbérügy kapcsán. Nevét ekkor Lodan alakban, majd 1283-ban Magnam Ladan, Magna Ladan (Nagy Ladány) formában írták az oklevelek. 1283 előtt királynéi birtok volt, majd Erzsébet királyné Domokos visegrádi várnagynak adta. Az elmesélések szerint mikor a királynő két tárnokát Fejér megyébe, élelmiszerbehajtásra küldte ki, Domokos azokat elfogta, megölte, amiért a királyné a földjét elkobozta. Ezt követően Erzsébet királyné Ladányt a veszprémi püspöknek adományozta, majd még ez évben magához váltotta. Károly Róbert király idejében Ladány Erzsébet királyné birtokaként van jegyezve, aki Tisza királyi ajtónállónak adományozta. Ladányi Kristóf a török alatt is jelent volt, 1588-ban két portája volt. A XVII. században a katonai nemesség tette rá a kezét a településre.

1736-ban tűnt fel Schmiedeg Ferenc, mint ladányi földesúr. A falu lakói magyarok voltak. 1785-ben 101 házban 140 család élt Ladányban 685 fővel. 1851-ben került a helység a Nádasdy családhoz és Ladány e családtól kapta a Nádasd előnevet.

1770-től 1861-ig a szomszédos Jenő település is Nádasdladányhoz tartozott.

 

Főbb nevezetességek, híres személyek

A Nádasdy család meghatározó szereplője volt Magyarország történelmének. A család neve elválaszthatatlan a nemzet szolgálatától, így például a tatárjárás idején bújtatták IV. BélátKároly Róbert oldalán harcoltak Csák Máté ellen. Nádasdladány egyik nagy büszkesége a község központjában, nagykiterjedésű parkkal körülvett és műemléki védelem alatt álló Nádasdy-kastély és kastélypark. A kastélypark egy részét a II. világháború után parcellázták, így a település szorosan körülnőtte, mégis, a megmaradt mintegy húsz hektár park elegendő háttérnek bizonyul. Tájképi jelleg jellemzi angolkert növénykülönlegességekkel, ősfákkal Kálmán János főkertész tervei szerint.

Nádasdladányban megtaláljuk továbbá a Szent Ilona tiszteletére emelt neogótikus stílusú Római katolikus templomot is.

 

Helyi fejlesztések, projektek

 • Fitness park építése

Kormányzati támogatás segítségével az önkormányzat fitness parkot alakított ki a településen. Költsége: 5 290 000 Ft.

 • Kerékpárút

A Magyar Falu Program keretében kerékpárút kerül kialakításra a Kastély út mentén.

Költsége: 49 662 000 Ft.

 • Temető infrastrukturális fejlesztése

A Magyar Falu Program keretében a nádasdladányi temetőben került sor útfelújításra, világítás biztosítására és padok kihelyezésére. Költsége: 4 972 000 Ft.

 • Közterületi eszközök beszerzése

A Magyar Falu Program keretében az önkormányzat traktor adaptereket vásárolt.

Költsége: 14 900 000 Ft

 • Játszótéri eszközök beszerzése

A Magyar Falu Program támogatásával az önkormányzat játszótéri eszközöket vásárolt az óvoda udvarára. Költsége: 5 000 000 Ft.

 • Mini bölcsőde és tornaszoba kialakítása

Kormányzati támogatással bölcsőde kerül kialakításra a meglévő óvoda mellett. Az óvoda 3 foglalkoztató egységgel rendelkezik jelenleg, ami az átépítés után is változatlan marad, csak kiegészül az 1 gyermekszobát tartalmazó bölcsődével, továbbá a kihasználatlan előtér tornaszobává alakul át. A bölcsődei részhez saját, lekerített játszóudvar kerül kialakításra, melyben bölcsődei játékok kerülnek telepítésre. Költsége: 112 000 000 Ft.

 • Parkoló építése, kapusház felújítása

Kormányzati támogatással az önkormányzat parkolót épített és felújította a kapusházat. Költsége: 125 000 000 Ft.

 • Kerékpárút, koncentrált buszöböl építése

Kormányzati támogatással az önkormányzat kerékpárút és koncentrált buszöböl építéséről gondoskodott. Költsége: 98 000 000 Ft.

 • Járda felújítása

Kormányzati támogatással az önkormányzat felújította a járdát többek között a Fő utcában.

Költsége: 6 500 000 Ft.

 • Útfelújítás

A kapott támogatásból az önkormányzat a Kaszavölgyi utat, a Bethlen Gábor utat és a Sörhegyi dűlő útját újította fel. Költsége: 13 500 000 Ft.

 • Orvosi eszközök beszerzése

A Magyar Falu Programnak köszönhetően az önkormányzat orvosi eszközöket vásárolt. Költsége: 2 800 000 Ft.

 • Egészségház energetikai felújítása

Kormányzati támogatással valósult meg az Egészségház épületének szigetelése, nyílászárócseréje és fűtéskorszerűsítése. Költsége: 34 963 000 Ft.

 • Polgármesteri hivatal energetikai felújítása

Kormányzati támogatással valósult meg a polgármesteri hivatal épületének szigetelése és nyílászárócseréje. Költsége: 19 817 000 Ft.

 • Ároktisztítás

A kapott támogatásból az önkormányzat gondoskodott az árok megtisztításáról. Költsége: 2 825 000 Ft

 • Sport utca felújítása

Kormányzati támogatásnak köszönhetően az önkormányzat gondoskodott a Sport utca útburkolatának felújításáról. Költsége: 11 300 000 Ft.

 • Óvoda infrastrukturális fejlesztése

Kormányzati támogatásnak köszönhetően az óvoda főzőkonyhájának víz- és csatorna rendszere, továbbá burkolatainak felújítása valósult meg. Költsége: 17 443 000 Ft.

 • Útfelújítás

A kapott támogatásból az önkormányzat gondoskodott az Ady Endre utca és József Attila utca útburkolatainak felújításáról. Költségek: 22 675 000 Ft.