Polgármester: Marics József (független)

Képviselő-testület összetétele: 4 képviselő (4 független)

weboldal: www.bakonykuti.hu

 

Lakosság

131 fő

Terület

12,45 km2

 

Leírás – Történelemi ismertető:

Bakonykúti Fejér megye legkisebb önálló települése, fekvését tekintve a Kelet-Bakony hegység lábánál, a Burok-völgy természetvédelmi terület mentén, csodálatos természeti környezetben található Székesfehérvártól 18 kilométerre. A településen áthalad az Országos Kéktúra útvonalának bakonyi szakasza.

Az oklevelekben először 1424-ben jelent meg a neve (Kwthy), egy része a bátorkői várhoz tartozott, másik részét kisnemesek lakták. A török hódoltság idején elnéptelenedett, a 18. századtól akkori tulajdonosa, a Zichy család németeket telepített be a lakatlan faluba. 1869-ben a patakon 3 vízimalom működött, és téglagyára is volt a községnek, melynek elnevezése 1903-ig Kuti volt.

Az állandó lakosok lélekszáma 1870-ben 557 fő, 1930-ban 346 fő, 1970-ben 256 fő, 2004-re 100 főre csökkent. Ma már egyre többen választják állandó lakhelyül is a települést, amit az egyre több új építésű lakóház is jelez, így a népességszámban is bizonyos emelkedés tapasztalható. A környék nagyvadas erdei vonzzák a vadászokat, a szép táj és Székesfehérvár relatív közelsége pedig a városból kiköltözőket.

Bakonyúti mellett található a Magyar Honvédség központi lő- és gyakorlótere, amely Közép-Európa legnagyobb összefüggő katonai területe.

A település 2007-ben a Móri kistérségből átkerült a Székesfehérvári kistérségbe. Ezzel összhangban hozta meg a képviselő testület azt a döntést, hogy 2008. január 1-tõl az azonos kistérséghez tartozó Iszkaszentgyörggyel alakít közös körjegyzőséget.


Bakonykúti főbb nevezetességei

A római katolikus Nagyboldogasszony-templom 1795-ben épült, a Segítő Boldogasszony tiszteletére szentelt templomot szent hellyé avatták, melyet aztán hosszú évekig kapucinus szerzetesek vezettek. Bakonykútin megtaláljuk a Millenniumi emlékoszlopot, a Díszkutat, a Kitelepítettek emlékművét és a Csobogót is.

 

Helyi fejlesztések, projektek

  • Orvosi rendelő fejlesztése

A Magyar Falu Program keretében orvosi rendelő fejlesztése, védőnői tanácsadó helység kialakítása valósult meg. Költsége: 29 761 013 Ft.

  • Temető fejlesztése

A Magyar Falu Program keretében megvalósult a temető bekerítése, parkosítás és a gyalogos közlekedőút építése. Költsége: 4 908 993 Ft.

  • Többfunkciós Közösségi Tér létrehozása

Kormányzati támogatás keretében a volt bolt és kocsma épületéből többfunkciós közösségi tér létrehozását valósította meg az önkormányzat. Költsége: 17 835 127 Ft.

  • Orvosi eszköz beszerzése

A Magyar Falu Program keretében orvosi eszközök beszerzéséről gondoskodott az önkormányzat. Költsége: 2 967 878 Ft.

  • Települési könyvtárak eszközfejlesztése

Kormányzati támogatásnak köszönhetően megvalósult a könyvtár eszközfejlesztése és korszerűsitése. Költsége: 2 158 784 Ft

  • Polgármesteri hivatal tetőcsere

Kormányzati támogatásnak is köszönhetően a polgármesteri hivatal tetőcseréje valósult meg. Költsége: 4 560 274 Ft

  • Nemzeti és helyi identitástudat erősítése

A Magyar Falu Program keretében meghirdetett „Nemzeti és helyi identitástudat erősítése” pályázati kiírásra benyújtott pályázatára 1 398 150 Ft támogatásban részesült az önkormányzat.

  • Közösségi tér ki- /átalakítás és foglalkoztatás

A Magyar Falu Program keretében meghirdetett pályázat útján az önkormányzat 1 484 730 Ft támogatásban részesült.