Polgármester: Kőhegyi László (független)

Képviselő-testület összetétele: 4 képviselő (4 független)

weboldal: http://www.sarkeszi.hu/

Lakosság

589 fő

Terület

14,79 km²

 

Leírás – Történelemi ismertető:

Sárkeszi Fejér megye nyugati részén található a Sárvíz mellett, Székesfehérvártól nyugatra. A település nevét a korai időkben Kesu-ként írják, Keszi neve az oklevelekben 1274-körül tűnik fel először. A település a magyar Keszi törzsbeliek települése.

 

Főbb nevezetességek

Mithraeum: Sárkeszi határában egy szentély falmaradványai és más faragott kövek mellett egy domborműves kultuszkép került elő, amelyek Mithras isten tiszteletéhez kapcsolódnak. A sárkeszi Mithraeum nagyságát tekintve előkelő helyet foglal el a Duna-menti szentélyek sorában. Sárkeszi határában a Ságvölgyi dűlő mellett került napvilágra három oltár, majd az ezt követő feltárások során további leletekkel együtt az egykori szentély néhány fala is felszínre került.

 

Helyi fejlesztések, projektek

  • Buszbeszerzés

A Magyar Falu Program keretében új, falugondnoki szolgálathoz gépjármű beszerzése valósult meg. Költsége: 14 520 700 Ft.

  • Orvosi és védőnői eszközök beszerzése

A Magyar Falu Program keretében a háziorvosi, a házi gyerekorvosi és a védőnői szolgálatatáshoz szükséges eszközök beszerzésére került sor. Költsége: 2 916 132 Ft.

  • Eszközbeszerzés

A Magyar Falu Program keretében az önkormányzat az önkormányzati tulajdonú belterületi utak, közterületek kezelését, karbantartását, rendszeres felújítását biztosító benzines- fűkasza és lombfúvó beszerzését valósítja meg. Költsége: 293 636 Ft.

  • Játszótér fejlesztés

Kormányzati támogatással a játszótér fejlesztése valósult meg. Költsége: 5 434 000 Ft.

  • Humán közszolgáltatások fejlesztése Polgárdi térségében

Kormányzati támogatással a fejlesztés a székesfehérvári járás 5 önkormányzatának konzorciumában kerül megvalósításra: Polgárdi Város Önkormányzata, Jenő Község Önkormányzata, Kőszárhegy Községi Önkormányzata, Nádasdladány Község Önkormányzata, Sárkeszi Község Önkormányzata. A fejlesztés célja, a térség emberi erőforrásának fejlesztése, a térségi munkaerő munkaerő-piaci helyzetének javítása, a humán közszolgáltatások szakember-ellátottságának fejlesztése, a munkába állás segítése, a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása, a közösség erősítése, a különböző társadalmi és etnikai csoportok közötti távolság mérséklése, a fejlesztéssel érintett terület vidékmegtartó képességének fejlesztése, a célcsoportok egészségügyi állapotának javítása és megtartása.

Költsége: 250 000 000 Ft.

  • Kerékpárút fejlesztés

Kormányzati támogatással Sárkeszi településközpontja és a lakott területen kívül elérhető lakott településrész - Kiskeszi - között megszakítás nélküli kerékpárforgalmi útvonal került kialakításra. A község belterületén a létesítmény akadálymentesen és biztonságosan továbbvezetésre kerül mindkét településrész teljes hosszában ÉK-DNy irányban. A fejlesztés célja, hogy a kerékpáros közlekedést biztonságosabbá, kényelmesebbé tegye, így a kerékpározást, mint környezetbarát közlekedési mód terjedését ösztönözze a település lakossága körében. Költsége: 137 133 734 Ft.