Polgármester: Szabó Ildikó (független)

Képviselő-testület összetétele: 6 képviselő (4 független, 2 FIDESZ-KDNP)

weboldal: www.szabadbattyan.hu

 

Lakosság

4518 fő

Terület

33,66 km2

 

Leírás – Történelemi ismertető:

Szabadbattyán a Bakony hegység lábától délre húzódó Sárrét vidékén található. A mai település környéke már az őskorban is lakott volt. A számos régészeti lelőhelyről többek közt bronzkori, germán, avar- és honfoglalás kori sírok, és település-maradványok kerültek elő.

A besenyők által lakott község neve oklevélben 1279-ben bukkan fel először Bathyan (Battyán) alakban. A szabad előtag azt jelentette, hogy nem falu, hanem mezőváros volt, illetve, hogy az itt lakó jobbágyok szabadon költözhettek. Egy 1397-es oklevélben említik először az itt épült várat, a Csíkvár erődítményt, amely a település délkeleti részén állt. A települést századokon át országszerte inkább Csíkvárként ismerték, és 1875-ig ezen a néven vasútállomása volt. Ekkor keresztelték át Szabadbattyánnak. A Csíkvár elnevezést valószínűleg a Sárvíz folyóban egykor bőventenyésző csíkhalról kapta. A ma is látogatható épen maradt része a Kula-torony. Az itt található sárvízi átkelő miatt a falu fontos közlekedési csomópont volt és 1399-től vámszedőhelyként működött.

1543-ban a törökök lerombolták az erődöt, mikor bevették a települést. A törököket végül 1688-ban űzték ki, ezt követően a település újra a Batthyány család birtokába került.

A település fontos szerepet játszott a második világháború végén a német csapatok Tavaszi ébredés nevű hadműveletében.

 

Főbb nevezetességek

A Kula-torony – török nyelven: kula – a XVII. század elején épült. A helyreállított épületben 1981-ben nyílt meg a megyei múzeum török kori anyagát bemutató kiállítás.

 

Cifrakert: A Nádor-csatorna és a Sárvíz-malomcsatorna között helyezkedett el a Batthyány család kastélya. Köré épített angolparkot az 1870-es években Zichy Antónia, gróf Batthyány Lajos özvegye. A hét hektár területen számos növényritkaságot lehetett megtalálni, ezért is kezdték a helyiek egyszerűen csak cifrakertként emlegetni. A kastély a második világháborúban megrongálódott, ezt követően lebontották. A 2000-es évek elején kezdődött meg községi összefogással a rehabilitációja. A parkban található negyvenkét hatalmas öreg platán. Kőrisei, fehér nyárfái, zöld juharfái, nagylevelű hársai igazi botanikai különlegességek, védettséget élveznek. A kertben található egy kis tó is.

Római kori villa: Szabadbattyán határában találták meg Pannónia eddig ismert legnagyobb késő római kori villáját. A 110 x 120 méter alapterületű épület a Sopianae (Pécs)–Brigetio (Szőny), Sopianae–Aquincum út mellett fekszik. A villa feltárását a székesfehérvári Szent István király Múzeum munkatársai 1993-ban kezdték meg. Erről látható kiállítás a Kula toronyban. Ugyancsak megemlítendő a Seuso-kincs.

A katolikus templom kertjében található barokk stílusú Nepomuki Szent János szobor az 1700-as években készült. Szabadbattyán központjában található továbbá Széchenyi István mellszobra.

A Szent Vendel-kápolnát gróf Batthyány Emma Róza építtette egy kígyó által megmart pásztor emlékére. A pásztorok védőszentjéről, Szent Vendelről kapta a nevét.

A római katolikus templomot a Batthyány család építtette. Az első főoltárképet a család egyik nőtagja festette. A templom bejárata felett a Batthyány család címere látható.

A településen található református templomot 1748-ban újították fel. Itt található a turul szobor is a háborúban elesett szabadbattyáni katonák névsorával.

 

Helyi fejlesztések, projektek

Bölcsőde fejlesztés

A településen pályázati forrásból bölcsőde építése valósul meg. A beruházás során 28 férőhelyes bölcsőde kerül kialakításra a működéshez szükséges kiszolgáló helyiségekkel, és főzőkonyhával, akadálymentesítéssel, játszóudvar kialakítással, eszközök beszerzésével és megfelelő parkolószám kialakításával. Költsége: 225 136 144 Ft.

Orvosi eszközök

A Magyar Falu Program keretében orvosi eszközök beszerzése valósul meg az orvosi rendelő részére. Költsége: 2 999 993 Ft.

Járdafelújítás

Kormányzati támogatással az önkormányzat gondoskodott a Kossuth utcai járda felújításáról. Költsége: 22 580 853 Ft.

Orvosi rendelő felújítása

A Magyar Falu Program keretében a felnőtt orvosi rendelő felújítása valósult meg. Költsége: 9 035 703 Ft.

Óvoda fejlesztése

A Magyar Falu Program keretében óvoda udvara és konyhájának felújítása, valamint ahhoz kapcsolódó eszközbeszerzés valósult meg. Költsége: 22 000 000 Ft.

Ingatlan vásárlás

Kormányzati támogatással az önkormányzat bölcsőde fejlesztéshez ingatlant vásárolt. Költsége: 12 000 000 Ft.

Településkarbantartási eszközök beszerzése

A Magyar Falu Program keretében településkarbantartási eszközök beszerzése valósult meg.

Költsége: 1 470 440 Ft.

Fűtés korszerűsítés

A Magyar Falu Program keretében került sor a polgármesteri hivatal épületének fűtés korszerűsítésére. Költsége: 20 683 299 Ft.

Energetikai korszerűsités

Kormányzati támogatásnak köszönhetően megvalósult a polgármesteri hivatal, a Cifrakert Óvoda és a Művelődési Ház épületének energetikai szempontból való felújítása, korszerűsítése. Költsége: 62 000 000 Ft.

Orvosi rendelő felújítása

A kapott támogatásból orvosi rendelő felújításáról gondoskodott az önkormányzat. Költsége: 22 899 502 Ft.

Ingatlan felújítása az Árpád utcában

A kapott támogatásból az önkormányzat egy Árpád utcai ingatlan felújítását valósította meg. Költsége: 33 411 437 Ft.

Ingatlan felújítása az Iskola utcában

A kapott támogatásból az önkormányzat az Iskola utca 9. szám alatti Mini Bölcsőde épületének felújításáról gondoskodott. Költsége: 25 548 218 Ft.

Gyermekorvosi rendelő felújítása

Kormányzati támogatásnak köszönhetően az önkormányzat felújította a gyermekorvosi rendelőt. Költsége: 10 295 680 Ft.

Tájház felújítása

A projekt keretében a Tájház tetőhéjazata került fejlesztésre kormányzati támogatásnak köszönhetően. Költsége: 12 500 000 Ft.

ASP számítástechnikai eszközök beszerzése

Kormányzati támogatással valósult meg az ASP rendszer bevezetése a korszerű és magas szintű közigazgatási e-ügyintézés érdekében. Költsége: 7 000 000 Ft.

Játszóterek felújítása

A kapott támogatásból az önkormányzat a Liget utcai és a Szabadság téri játszótér felújítását valósította meg. Költsége: 6 340 729 Ft.