Polgármester: Kiss Róbert (független)

Képviselő-testület összetétele: 4 képviselő (4 független)

weboldal: www.fule.hu

 

Lakosság

839 fő

Terület

30,32 km2

 

Leírás – Történelemi ismertető:

Füle Fejér megye nyugati részén helyezkedik el, Polgárditól nyugati irányban fekszik.

A mai település korábbi három települést is magában foglal, így Nagyfülét, Kisfülét és Szentmártonfülét.

A települést először 1009-ben említik a veszprémi püspökség határkijelölő oklevelében, ekkor még Fyley néven. Régészeti lelőhelyein őskori, római, illetve avar kori leletekre, valamint honfoglalás kori bizánci pénzekre bukkantak, melyből arra lehet következtetni, hogy már 1009 előtt is élhettek a településen. Feltételezték azt is, hogy besenyő eredetű népesség lakta, amit Géza fejedelem telepített le ide, Koppány vezér területének elzárására. A Füle névvel később 1243-ban találkozunk újra, amikor IV. Béla a fehérvári prépostnak adományozta a szolgagyőri várnépek 4 itteni háznépét. 1368-ban a fehérvári keresztesek konventje I. Lajos királynak írt jelentése szerint a királyi parancsnak megfelelően megjárta a fehérvári káptalan Nagfyle birtokát, így tehát a veszprémi püspökség ekkor már nem, vagy csak részben birtokolta Nagyfülét.

Fehérvár 1543-ban török kézre került, ekkor egy település-összeírásban Füle, illetve Kisfüle is szerepel. A 18. század végén Füle és Kisfüle is a veszprémi káptalan birtokai, míg az előbbi falu, az utóbbi szabad puszta kategóriában. Füle földjei és lakosainak vagyonai középszerűek, másodosztálybéliek, míg Kisfüle termőföldje „jó termő” minősítést kapott.

Füle 1877 végétől a székesfehérvári járás része. A Fülén is áthaladó Budapest-Börgönd-Szabadbattyán-Tapolca vasútvonalat 1898-ban nyitották meg, míg a postahivatal 1900. november 16-án kezdte meg működését.

Főbb nevezetességek

Fülén megtalálható a Sárréti Tájház, a barokk stílusban épült Római katolikus plébánia, a Római katolikus templom és a késő klasszicista stílusban épült Református templom.

 

Helyi fejlesztések, projektek

  • Orvosi rendelő

A Magyar Falu Program keretében az orvosi rendelő felújítására és korszerűsítésére került sor, mely során többek között az orvosi rendelő akadálymentesítése, nyílászárók cseréje, belső gépészeti munkálatok, burkolatcsere, festési és mázolási munkák valósultak meg. Emellett a konvektorok és régi bojlerek bontásáról, új kazán, radiátorok és berendezések elhelyezéséről is gondoskodott az önkormányzat. Költsége: 13 880 000 Ft.

  • ASP központhoz csatlakozás

Kormányzati támogatással valósult meg az ASP rendszer bevezetése a korszerű és magas szintű közigazgatási e-ügyintézés érdekében. Költsége: 6 000 000 Ft.

  • Művelődési ház és a sportcsarnok energetikai fejlesztése

Kormányzati támogatással az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében levő Művelődési ház, valamint az önkormányzat tulajdonában levő Fülei Általános Iskola tornacsarnokának épületkorszerűsítése és a fűtési energiaigény csökkentése valósult meg. Költsége: 140 620 000 Ft.

  • Orvosi eszközök beszerzése

A Magyar Falu Programnak köszönhetően az orvosi rendelő infrastruktúrájának fejlesztése által az egészségügyi alapellátás feltételeinek javulását szolgáló eszközök beszerzése valósult meg. A pályázat keretében az orvosi, gyermekorvosi, védőnői szolgálat színvonalának emeléséhez szükséges eszközök kerültek beszerzésre.

Költsége: 2 670 000 Ft.